30 Kasım 2008 Pazar

3g Cep Teknolojisi

Uzun zamandır ismini reklamlarda sık sık duyuyoruz.Ama ne işe yaradıgını çoğumuz bilmiyoruz.Biraz arştırma yaptım ve ne işe yaradıgını falan öğrendim.3G teknolojisi ile cep telefonundan internete bağlanabilir,televizyon izleyebilir.Görüntülü konuşma yapabilir,Arkadaslarınla karşılıklı oyun oynayabilir ve internetten hızlı bir şekilde müzik indirebilirsiniz.Turkcellin sitesinden okuduguma göre interneti normal internetten kat kat hızlı imiş.Şu ana kadar okuduklarınız kendi yazımdı ve kendi bildiklerimdi.İşte bunlarda internetten buldugum bir yyazı.Bide bu yazıyı okuyun ben bişey anlamadım ama belki sizler anlarsınız.
“3G tam olarak 3. nesil GSM hizmetleri olarak adlandırılabilir. Genel olarak 3G kısaltmasıyla tüm dünyada kullanılmakda olan bu teknoloji üçüncü nesil kablosuz cep telefonları teknolojilerine verilen genel bir isimdir.
3G altyapısında kullanıcılar arasında haberleşmede her bir arama küçük veri paketlerine bölünür ve hangi aramaya ait olduğu işaretlenip karşı tarafa taşınır. Bu sayede büyük ebatlı müzik, resim ve video dosyaları hızlı şekilde aktarılabilir.

Biz yeni yeni ismini duysakda Uzakdoğu’da 1998, İtalya ve İngiltete’de ise 2003 yılından bu yana kullanılmakda olan bu teknolojiye örnek olarak UMTS, FOMA CDMA2000 gibi standartları gösterebiliriz.

3G teknolojilerinden en yaygın olarak kullanılan UMTS (Universal Mobile Telecommunications System / Evrensel Mobil İletişim Sistemi), tüm dünyada en çok kullanılan standart. Bunun yanı sıra Kuzey Amerika’da kullanılan CDMA2000 ve Japonya’da kullanılan FOMA (Mobil Çoklu Ortam Erişimine Özgürlük) diğer 3G teknoloji standartlarıdır.
Kod çoklu iletişim teknolojisini kullanan UMTS, bir çeşit dağınık frekans tekniğidir. Bu teknoloji sayesinde kullanıcıların 5 MHz genişliğinde ortak banttan birbirleriyle iletişim kurmaları sağlanır. 3G’de hız limiti, sabit bir yerde olduğunuzda 2 Mbps, araba içinde ise 144 kbps sınırını destekler.
3. Nesil Cep Telefonları ile Neler Yapabilir?

Öncelikle 3G’nin gelişi ile birlikte cep telefonlarında kullandığımız internet hızı 20 kat artacak. 3G teknolojisi ile birlikte cep telefonlarımızda megabitlerle ifade edilen bağlantılara ulaşabileceğiz. Bu sayede dilediğimiz gibi internette dolaşabileceğiz ve Youtube gibi internet video servislerinden rahatlıkla cep telefonumuzda yüksek hızda video izleyebileceğiz.
Ayrıca cep telefonunuzla çektiğiniz videoları direkt olarak video paylaşım sitelerine yollayabilecek, fotoğraflarınızı doğrudan blog’unuza aktarabiliceksiniz. Bunun yanı sıra e-devlet işlemlerini de cep telefonumuzdan haledebileceğiz. Tüm faturalarımızı, banka hesap ve havale işlemlerimizi daha hızlı şekilde, şubeye gitmeden hatta bilgisayara ihtiyaç duymadan birkaç tuşa basarak yapabileceğiz.

İnternet hızının artması ile birlikte her daim dünyadan haberiniz olucak; tüm medya servislerinin online içeriğine ulaşabileceksiniz. Sevdiğiniz online oyunları dilediğiniz zaman interektif bir şekilde oynayabilecek, dostlarınızla popüler sohbet programları ile görüşebilceksiniz. Özellikle habercilikle uğraşanlar için çok büyük bir avantaj yaratan 3G, hızlı bağlantı ağı sayesinde çekilen video ve resimleri en hızlı şekilde haber merkezlerine ulaştırmayı kolaylaştırıcak. Birçok internet kullanıcısının benimsediği internetden alışveriş yapabilmeyi artık cep telefonunuzdan gerçekleştirebileceğiniz gibi arama motorlarını kullanarak aradığınız bilgilere hemen ulaşacaksınız. Sanal kütüphanelerden yararlanabilirken ülkemizde birkaç üniversitede bulunan uzakdan online eğitim derslerine cep telefonunuzdan iştirak edebiliceksiniz.
Bunu dışında rezervasyon, check-in gibi işlemlerinizi de cep telefonunuzdan haledebiliceksiniz. 3. nesil teknolojinin en büyük avantajı ise şu anda kullandığımız, daha doğrusu maliyetinden dolayı kullanamadığımız GPRS tarifelerine göre indirme hızlarının daha yüksek ve az maliyeti olacağıdır. 3G teknolojisi, cep telefonumuzda kullandığımız çoklu ortam uygulamalarını arttıracak ve daha da zenginleşecek.
3G teknolojisinin en güzel özelliklerinen biri de bizim gibi televizyon tutkunu bir ülke için çok değerli bir özellik olan cep telefonunuzdan canlı TV yayınlarını izleyebilmek olacak. Bu sayede İstanbul trafiğinde olsanız da merakla takip ettiğiniz dizileri ya da heyecanla beklediğiniz maçları kaçırmadan cep telefonunuzdan nerde olursanız olun kontrol edebilme fırsatını da bulucaksınız.
Cep Telefonunda Görüntülü Konuşma
3G teknolojisinin en çok merak edilen özelliklerinden başında görüntülü telefon görüşmesi yapabilmek geliyor. Yüksek veri aktarım hızı sayesinde en uzakdaki yakınlarınızla dahi 3G standartına uygun cep telefonları ile birbirinizi görerek konuşabiliceksiniz. Bu sayede yanlızca sesle yetinmeyip görüntülü olarakda sohbet edebiliceksiniz. Gezdiğimiz yerleri telefon görüşmesi yaptığımız yakınlarımıza 3G cep telefonları aracılığı ile gösterebileceğiz. Özellikle iş gezilerine sıkca çıkan iş adamları işlerini daha rahat yaptırabilecek, acil toplantı durumlarında görüntülü konferans yaparak bile işlerini uzakdan yürütebilecekler.
3G tam olarak 3. nesil GSM hizmetleri olarak adlandırılabilir. Genel olarak 3G kısaltmasıyla tüm dünyada kullanılmakda olan bu teknoloji üçüncü nesil kablosuz cep telefonları teknolojilerine verilen genel bir isimdir.
Dünya’da neredeyse 475 milyon kullanıcıya yaklaşan 3G teknolojisi, eninde sonunda kullanmaya başlayacağız. Peki, cep telefonlarımız 3G’ye hazır mı?
Cep telefonunuzun 3G’ye uygun olup olmadığını belirten birkaç özellik bulunuyor. Bunların en belirginlerinden biri, ekranın olduğu tarafda ikincil bir dahili VGA kameranın olmasıdır. Bu sayede telefon görüşmesi yaptığınız kullanıcıyı görebiliyor aynı zamanda sizin görüntünüzü de karşı tarafa iletiyorsunuz.

Bunun yanı sıra HSDPA ( High Speed Downlink Packet Access ), yani yüksek hızda veri indirme teknolojisi cep telefonunuzda bulunmalı. UMTS’de cep telefonunuzda bulunması gereken standartlardan biri olmalı.

3G’nin getirdiği yenilikler ile cep telefonunuzun uyuşması için nasıl bir telefon tercih etmelisiniz?

Öncelikle ön panelde bir 3G cep telefonu tercih etmek, görüntülü konuşmalarda zorluk yaratır. Sizin karşınızdaki kişiyi görme imkanını da zorlaştırır. Bunun yanı sıra cep telefonunuzun ekran boyutuda çok önemli. Cep telefonunuzda TV izliyebiliceğinizi düşünürseniz geniş ekrana sahip bir cep telefonu ilk tercihiniz olmalı. Aynı zamanda görüntülü konuşmalarınızı gerçekleştireceğiniz için ekran çözünürlüğü de bir hayli önemli gözüküyor. En az 240×320 çözünürlüğe sahip, parlak ekranlı bir cep telefonu, TV ve görüntülü konuşma için ideal olabilir.
İkincil kemara yani VGA kameranızın 352×288 çözünürlükde 30 fps hızını desteklemesi, 3G cep telefonları için son derece yeterli gözüküyor. Bunun yanı sıra bir diğer önemli konu ise internet hızının artması ile birlikte cep telefonunuzda download gücünün artacağı. Bu yüzden SD kart desteği ile arttırılabilen depolama alanına sahip bir cep telefonu tercih edilmeli.
En son olarak bataryasının uzun saatler gidiyor olması tercih aşamasında çok önemli. 3G telefonların birçok çoklu ortam uygulamasını gerçekleştirmenin yanında görüntülü konuşma desteği de sunduğu düşünüldüğünde bataryanın ömrünün uzun olması bir hayli önemli.”
Kaynak: http://www.kahramankentli.com/
3g-cep-nedir

Hiç yorum yok: